Att välja ny speldator kan vara riktigt svårt. Det är trots allt inget man köper särskilt ofta, även om man kanske uppdaterar vissa komponenter då och då, och det är inte alltid man har koll på exakt hur långt utvecklingen har kommit. Du vill ju också ha något stabilt som inte kommer vara utdaterat om bara sex månader. Visst vill du spela även nästa års nya spel med högsta prestanda, och inte bara årets? I denna guide tar vi upp vad du behöver tänka på innan du beställer ny speldator.

 • Processor:
  Välj en Intel i5 eller i7. Om du föredrar AMD, gå på AMD A10, A12, FX eller Ryzen. Processorn bör vara minst fyra-kärnig för att vara riktigt bra.
 • RAM:
  Ram-minnet är en viktig komponent, och här är det verkligen så mycket som möjligt som gäller. 16gb kan klara de flesta spel på marknaden, men det finns inget som är så tråkigt som att se utvecklingen gå förbi en och önska att man hade mer RAM. Det är inte ovanligt att hitta 64GB nuförtiden. DDR4, inte DDR3
 • Grafikkortet:
  Processorn har ett inbyggt grafikkort som duger för vanligt datoranvändande, men vi bygger en speldator här! Ett Geforce GTX med högt serienummer, eller Radeon R eller Vega-serierna är vad du bör kolla efter om du vill ha riktigt bra kvalitet. Med grafikkorten får du oftast vad du betalar för, men de kan också ha bland den största påverkan på din spelupplevelse.
 • Lagring:
  Hur mycket utrymme din speldator har är inte det viktigaste nuförtiden, då de flesta datorer byggs med mer minne än du skulle kunna fylla med spel. Vilken sorts disk du köper har däremot mycket stor betydelse. Som huvudlagringsenhet bör du satsa på en SSD, en Solid State Drive, som kommer ladda dina program och spel snabbt, men som är mycket dyrare än de äldre hårddiskarna, HDD-enheterna. En vanlig lösning i en speldator, särskilt en stationär en, är att ha en mindre SSD som huvudenhet och sedan en eller flera större HDD till lagring av filer, eftersom en HDD är billigare, till och med upp till terrabyte-storlekar.
 • Nätverk:
  WiFi eller ethernet, men allra helst båda. Du vill ha en nätverksport som klarar av ditt internets hastighet, och det behöver därför vara av gigabytetyp. Wifi behöver stödja 802.11ac. Vissa datorer kan istället ha ett inbyggt 4g-modem, men det är inte att rekommendera om du vill kunna spela online. Andra anslutningar som USB, Bluetooth osv är också viktigt att se över – även om du inte tror att du kommer använda Bluetooth.

För bärbar dator bör du också tänka över skärmstorlek (1080p eller 1440p), och batteritiden, men i övrigt gäller samma som för stationär dator. Oavsett vad du i slutändan väljer, kan du med denna lista vara något bättre förberedd när du ger dig på jakt efter din nya leksak. Det är dock inte alltid din dators fel att spelet upplevs som långsamt, det kan även vara speltillverkarens servrar som är slöa.