De flesta människor har nuförtiden sin favorit utav IOS-enheter och Android, och det är svårt att få dem att ändra sig. Men hur står sig egentligen operativsystemen mot varandra i ett mer objektivt test? Ja, den frågan ska vi besvara i följande jämförelse mellan Android 9 och IOS 12. Jämförelsen är gjord på mobiltelefoner, inte surfplattor eller andra enheter, och andra operativsystem har valts bort till förmån för en jämförelse mellan just de två industri-jättarna. På tal om surfplattor så verkar Google vara på väg att slopa Android i dessa framöver.

I utbudet är IOS av naturen begränsad till just iPhone, medan en stor grupp tillverkare gör telefoner med Android-installerat, så där plockar Android redan en poäng. Du har helt enkelt fler mobiler att välja på med Android, i alla stilar och alla prisnivåer. Androids nackdel är dock att du inte alltid får den nyaste versionen av operativsystemet installerat när du köper telefonen.

I kampen om bäst användargränssnitt vinner också Android, som har kommit med fler förbättringar än IOS har till den senaste versionen. De båda operativsystemen har närmat sig varandra en del, men Android har (hittills) gjort ett bättre jobb på att implementera positiva förändringar. Allt fungerar dock mer smooth på IOS.

Vad gäller systemen är det inget slår smidigheten vid sammankoppling av enheter som Apples produkter har. Du har lätt tillgång till din telefons data och filer över din mac-dator, och trots att Google försöker sig på liknande system lyckas de inte få till det riktigt lika snyggt. Apple vinner denna rond.

Vid musiktjänster är det nästan oavgjort. De båda systemens respektive musikappar kan laddas ner till konkurrentens system, vilket gör en jämförelse mellan dem onödig. Men IOS har dock tillgång till iTunes, vilket inte Android har, vilket gör att IOS vinner denna poäng.

Med appar i allmänhet hade det varit oavgjort (då de få appar som inte finns till båda systemen jämnar ut sig i antal över dem båda), men IOS har ett stort försprång som spel-programmerarnas favorit, och spel kommer oftare och snabbare till IOS än till Android, varför de vinner den kategorin.

På säkerhetssidan blir det oavgjort, då Android har kommit ikapp med sina tidigare svagheter och IOS har varit utsatta för en del attacker senaste åren.

Det ser oavgjort ut totalt, men vissa saker kommer dock att väga tyngre, varför Android 7 är vinnaren i denna jämförelse. I grunden är Android en bättre produkt om man ser till de tekniska specifikationerna, har fler valmöjligheter, och en snabbare utveckling i rätt riktning. IOS 10 håller dock lågan uppe och är fortfarande en smidig produkt med mängder av finesser. IOS är snyggare och mer användarvänligt får man ändå säga och har vissa funktioner som bara apple-användare får tillgång till.

Det finns en anledning till att de tävlar så hårt – de är helt enkelt båda riktigt bra operativsystem.